1 жовтня – День захисників та захисниць України

Події
29.09.2023

1 жовтня в Україні святкують День захисників та захисниць України. Цей день приурочений до вшанування військових, які присвятили своє життя захисту країни та її суверенітету. Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей.

День захисників та захисниць України набув особливого значення під час повномасштабного російського воєнного вторгнення. Це свято стало символом визнання та вдячності військовим і громадянам України, які встали на захист своєї країни. Боронити державу – непроста справа, проте ЗСУ успішно з нею справляються. І ми мусимо допомагати їм усім, чим можемо – не тільки у свято, а й кожного дня.

Віримо у Збройні Сили України та сподіваємося на скору Перемогу! Слава усім нашим захисникам та захисницям!

Довідка
Свято День захисників та захисниць в Україні було затверджене указом президента України Петра Порошенка від 14 жовтня 2014 року та мало назву «День захисника України». Починаючи з 2015 року, День захисника України оголошений державним святом і офіційним вихідним. Пізніше президент України Володимир Зеленський підписав Закон про перейменування свята на «День захисників і захисниць України».

Раніше свято відзначали 14 жовтня – дата була приурочена до Дня українського козацтва і Дня Покрови Пресвятої Богородиці. Проте у 2023 році дата свята змінилася, оскільки Православна церква України (ПЦУ) та УГКЦ перейшли на новий календар. Тепер День захисників і захисниць України святкують 1 жовтня.