З ювілеєм, пане ректоре!

Досвід, професійність і лідерство

Ювілейні дати дають нам можливість трохи призупинити свій стрімкий рух і осягнути вже пройдений шлях та намітити нові плани на майбутнє. Адже постійний процес розвитку і навчання потребує певного підсумку.

Багато теплих слів лунає на адресу ректора Харківського національного медичного університету професора Валерія Капустника в день його ювілею, який він відзначає 22 жовтня. Талановитими керівниками не народжуються, ними стають через набутий досвід, високий інтелектуальний потенціал, чутливість і розуміння людей, а саме їх прагнень, амбіцій та можливість реалізації їхніх планів та задумів.

А свої амбітні плани Валерій Капустник почав реалізовувати після закінчення школи та роботи на Ізюмському приладобудівному заводі, вступивши в 1972 р. до Харківського медичного інституту. У роки студентства він не тільки опановував професійні знання, а й брав активну участь у громадській роботі. Своєю діяльністю юнак здобув загальну шану інститутської спільноти і був обраний головою студентського профкому. Опікуючись соціальними та побутовими проблемами студентської молоді, він набув великого громадського досвіду, що стало йому в нагоді у подальшій роботі.

Після закінчення навчання подальший життєвий шлях Валерій Капустник пов’язав зі своєю альма матер. Так, після закінчення Харківського медичного інституту трудовий шлях він розпочав з посади асистента кафедри соціальної гігієни та організації охорони здоров’я. На початку 80-х років Валерій Андрійович переходить на кафедру професійних та внутрішніх хвороб ХМІ як асистент, потім доцент й професор. Завдяки наполегливій творчій науковій роботі й професійній компетентності у 2009 році Валерій Капустник очолює кафедру. Його досвід та відповідальне ставлення до реалізації нагальних планів стає в нагоді при виконанні обов’язків декана стоматологічного факультету Харківського державного медичного університету.

Як науковець Валерій Андрійович є вихованцем Харківської терапевтичної школи академіка Любові Малої, він навчався у професорів Ніни Галічевої та Інни Костюк. Чіткість, висока організація й самодисципліна дозволили йому досягти високих результатів у науковій, лікарській та громадській діяльності. Валерій Андрійович завжди прагнув до лікувальної роботи в клініці, проводив лікування хворих у Харківській міській лікарні № 28 в терапевтичному та інфарктному відділеннях й на основі свого практичного досвіду захистив кандидатську дисертацію під керівництвом Л.Т. Малої і Н.О. Галічевої «Соціально-трудові та клінічні аспекти реабілітації хворих, що перенесли інфаркт міокарда». Подальша наукова діяльність із дослідження хворих з вібраційною патологією привели до написання та захисту докторської дисертації «Клінічні, патогенетичні і терапевтичні аспекти сучасного перебігу вібраційної хвороби як патології клітинних мембран» під керівництвом професора І.Ф. Костюк.

У 2006 р. професор Капустник був призначений першим проректором Харківського державного медичного університету. На цій відповідальній посаді Валерій Андрійович зарекомендував себе як талановитий керівник і вмілий організатор навчального процесу. Визнанням його важливої ролі в керівництві університетом, володінні теоретичними знаннями і практичним досвідом в управлінській сфері стало обрання на посаду ректора університету у червні 2019 р.

Сучасний керівник мислить системно, дивиться у майбутнє, добре розуміє людську психологію та мотивацію. Він переживає всі процеси, що відбуваються в організації – емоційно, інтелектуально, творчо і духовно. А випробувань на долю пана ректора як керівника випало чимало. Так, у 2020 році почалася пандемія коронавірусу, яка змусила керівництво вишу цілком переформувати освітній процес в медичному університеті, залучивши дистанційні форми навчання. Крім того, піклування про університетську спільноту в період пандемії вийшло на перший план для керівника тисячного колективу. Після початку повномасштабного російського вторгнення випробування примножилися в рази. Адже саме керівник несе відповідальність за безпеку здобувачів освіти і професорсько-викладацького складу.

Сьогодні ми сміливо можемо відзначити, що доброчесність, справедливість, порядність, відповідальність, сповідування моральних цінностей, людиноцентрична стратегія керування, вміння працювати в команді – це запорука успіху Валерія Андрійовича Капустника.