Візит представників міжнародної компанії до ХНМУ

20 липня до Харківського національного медичного університету завітали представники французької компанії «Handicap International». До складу міжнародної делегації увійшли проєктна менеджерка Фіона Крук, технічна спеціалістка з реабілітації Пасала Манівонг та технічний спеціаліст з протезування Лабкуш Кумар. До участі також долучився директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов.

З боку університету у заході взяли участь ректор Валерій Капустник, члени ректорату, директори структурних підрозділів, спеціалісти і співробітники вишу з тривимірних технологій та відділу міжнародних зв’язків.

У ході зустрічі сторони обговорили можливості співробітництва в галузі фізичної реабілітації, протезування та ортезування. Крім того, представники делегації ознайомилися з роботою університету, Центру тривимірних технологій ННІ ЯО, ортопедично-травматологічного відділення та відділення медичної реабілітації Університетської клініки, особливостями підготовки фахівців з терапії та реабілітації.

Звертаючись до гостей, ректор університету Валерій Капустник наголосив на важливості розвитку цих напрямів в освітній і практичній діяльності та підкреслив зацікавленість університету у співпраці з французькою організацією щодо реабілітації, протезування та ортезування, а також в питаннях підготовки фахівців з відповідного напрямку. «Ми зацікавлені в тому, що будемо мати змогу отримати нові знання, які передаватимемо нашим здобувачам освіти, а також з урахуванням розвитку університетських структурних підрозділів, з якими ви зможете ознайомитися в ході сьогоднішнього візиту. Упевнений, що наша співпраця допоможе вибудувати відповідний ланцюжок від навчання і практичних розробок до пацієнта, який отримає реальну допомогу у вигляді працюючого протезу або ортезу», – зазначив очільник ЗВО.

Зі свого боку Максим Хаустов підкреслив значущість Харківського національного медичного університету для східного регіону країни, адже, окрім навчання студентів, у ЗВО проводиться підвищення кваліфікації фактично всіх лікарів області. На базі ХНМУ функціонують потужні університетські клініки, які займаються ортопедично-травматологічним напрямком. У разі створення відповідного Центру, виш може стати місцем не тільки навчання студентів-медиків, а й підготовки і перекваліфікації уже готових спеціалістів.

Під час доволі насиченого візиту делегація ознайомилася з потужностями Центру тривимірних технологій, з його власними програмними розробками, виготовленням 3D-зразків для використання як навчального матеріалу, так і для протезування. В Університетській клініці представники компанії обговорили методи протезування пацієнтів та шляхи їх реабілітації, побували у ортопедично-травматологічному відділенні та відділенні медичної реабілітації закладу, поспілкувалися з провідними фахівцями тощо.

У свою чергу гості розповіли про потужний потенціал організації, у якої великий досвід у галузі протезування і яка має на меті впроваджувати високий стандарт даної допомоги в Україні. Крім того, планує допомогти у розвитку реабілітації, навчати студентів і спеціалістів. Вони висловили свою впевненість у досягнені позитивних результатів двостороннього співробітництва.

Надалі сторони обговорили питання щодо підготовки фахівців з фізичної терапії (реабілітації) у ХНМУ, а також підбили підсумки візиту.