Візит делегації ХНМУ до Чеської Республіки

З 13 по 17 жовтня 2024 р. відбувся робочий візит делегації ХНМУ у складі проректора з науково-педагогічної роботи Максима Хаустова, завідувачки кафедри медицини катастроф та військової медицини Юлії Волкової та начальниці відділу міжнародних зв’язків та грантової роботи Оксани Васильєвої до м. Прага (Чеська Республіка). У рамках продовження міжнародного медичного партнерства під час цього візиту було підписано меморандум про співпрацю ХНМУ з Чеським інститутом технологій охорони здоров’я (ЧІТОЗ) терміном на 5 років.

Делегація відвідала фабрики по комплектації медично-евакуаційного транспорту “Mobile Medical Solutions” та виробництву медичних ліжок “LINET” у передмісті Праги. Продукцією цих відомих європейських виробників нещодавно обладнано три інтерактивні класи первинної допомоги у Симуляційному центрі ННІЯО. Потужності виробництв вражають: сучасне медичне обладнання постачається з конвеєрів цих фабрик до 120 країн світу, але у вересні 2024 р. за підтримкою чеського уряду та керівництва ЧІТОЗ, Харківський національний медичний університет отримав обладнання у якості гуманітарної допомоги від цих виробників безкоштовно. Це надало змогу вже сьогодні імплементувати сучасні європейські технології в навчальний процес у ХНМУ.

Симуляційна медицина є важливою ланкою, що поєднала військову і клінічну медицину в умовах війни в Україні. Саме ця теза була однією із важливих складових на глобальному безпековому заході «Форум сил майбутнього (FFF) 2024», що розпочався у Празі 16 жовтня під патронатом президента та уряду Чехії. FFF-2024 проходив у тісній співпраці зі збройними силами та силами безпеки, НАТО, EDA та іншими міжнародними організаціями, які взяли активну участь у заході. На форумі розглядалися останні тенденції та потреби у сфері оборони та безпеки з метою сприяння активній взаємодії між країнами-партнерами, міжнародними організаціями, збройними силами та правоохоронними органами, приватним сектором та науковими колами по всьому світу.

Представники ХНМУ також долучилися до участі у форумі, під час якого вони мали нагоду зустрітися з радницею Урядового уповноваженого з питань відбудови України та керівницею комунікацій Офісу президента Чеської Республіки Маркетою Рехаковою, а також з мером Харкова Ігорем Тереховим. На відкритті заходу пан Ігор наголосив, що Чехія з перших днів війни показала себе справжнім другом України та нашого міста. Допомога чеського уряду, громадських організацій, бізнесу у сферах медицини, теплоенергетики та транспорту була і є для Харкова ключовою. І сьогодні вкрай важливо, щоб ця співпраця продовжувалася.

Наприкінці свого перебування у Празі делегація ХНМУ відвідала Центральний військовий шпиталь, а також Симуляційний центр та Інститут фізіології Карлова Університету. Під час відвідання цих закладів були досягнуті попередні домовленості щодо подальшої співпраці з Харківським національним медичним університетом.