Віримо в Україну!

Інтерв’ю ректора Харківського національного медичного університету Валерія Капустника щодо ситуації, яка склалася в освітньому просторі у зв’язку із занепокоєнням щодо можливих військових дій проти України.

В.З.: Валерію Андрійовичу, сьогодні велике занепокоєння серед іноземних студентів викликає питання щодо можливих військових дій проти України. Як Ви можете прокоментувати цю ситуацію?

В.А.: Так, дійсно, студенти-іноземці активно обговорюють цю тему, і навіть не стільки самі студенти, скільки їх батьки, які дивляться телевізор, читають газети і звідти черпають негативні новини щодо можливого загострення ситуації.

Сьогодні інформація є дієвим інструментом формування думки в суспільстві та створення емоційного підґрунтя для прийняття рішень.

На жаль, наразі в інформаційно-комунікаційному середовищі світу масово поширюється інформація, що ґрунтується на припущеннях та домислах, а не на реальних фактах щодо поточної ситуації в Україні, і, зокрема, в Харкові.

В умовах глобалізації та інформатизації світу навички критичного мислення, вміння відрізняти надійні джерела інформації від фейкових та опиратися в прийнятті рішень саме на факти, а не на припущення є надзвичайно важливими інструментами орієнтації в сучасному інформаційному просторі.

Хочу звернути увагу, що на сьогодні ситуація в м. Харкові, в університеті залишається повністю контрольованою, жодних підстав для паніки немає. Університет працює у звичному режимі, йдуть планові заняття.

Розуміючи, що безпечне перебування здобувачів освіти в країні навчання є пріоритетом, університет докладає зусиль задля створення безпечного освітнього середовища для всіх його учасників. При цьому ми із розумінням ставимося до вибору кожного студента щодо продовження навчання в університеті.

В.З.: Серед студентів також активно обговорюється питання щодо подальшої форми проведення занять. Яка Ваша думка з цього питання?

В.А.: Керуючись доступною інформацією щодо можливих ризиків, оцінюючи наявні практики з організації навчання в закладах вищої освіти, враховуючи епідеміологічну ситуацію, ставлячи якість підготовки за один з головних критеріїв, вважаю, що на даний час оптимальною формою організації освітнього процесу є офлайн-навчання. Хочу наголосити, що вся актуальна інформація щодо поточної ситуації та умов організації навчання буде своєчасно розміщуватись на сайті університету.

Все буде добре. Віримо в Україну!

Вікторія Захаревич