Відбулося засідання Спілки ректорів

13 липня відбулося засідання Громадської організації «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» та представників органів студентського самоврядування ЗВО України. До порядку денного було включено питання про співпрацю між ГО «Спілка ректорів закладів вищої освіти України» та керівниками студентських організацій, сенатів та студентських парламентів України заради досягнення перемоги та миру, європейської інтеграції, післявоєнної відбудови України та підписання відповідної Спільної Декларації.

У онлайн-засіданні Спілки взяли участь 70 осіб, серед яких були представники нашого університету – проректор Харківського національного медичного університету професор Іван Летік та голова ГО «Студентське самоврядування ХНМУ» Ганна Мороз.

У засіданні Спілки ректорів були розглянуті питання щодо підсумків складання національного мультипредметного тесту (НМТ), єдиного вступного іститу (ЄВІ), єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) та формування державного замовлення на 2023 рік.

Заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький розповів про особливості цьогорічного тестування в умовах повномасштабної війни. У своїй промові пан Михайло торкнувся питання щодо зміни системи проведення НМТ у майбутньому та стратегії зміни системи фінансування вищих навчальних закладів. Також оговорювалися питання про налагодження повноцінної комунікації та зміцнення командної роботи студентської спільноти ЗВО в умовах повномасштабного російського вторгнення. Були окреслені проблеми студентства, зокрема стипендіального забезпечення та погіршення умов проживання в гуртожитках вишів, питання щодо навчання іноземних громадян в Україні в режимі офлайн.

Члени Спілки ректорів погодилися, що подібні зустрічі, попри складні обставини, пов’язані з військовим станом, необхідні, адже лише у конструктивних дискусіях і обміні досвідом народжуються оптимальні рішення.