Відбулася міжнародна конференція

Події
30.05.2022

27–28 травня відбулася міжнародна (змішана: офлайн та онлайн) конференція «Голоси з України: Історія жінок філософів і вчених в умовах війни», співорганізаторами якої стали Центр гендерної освіти Харківського національного медичного університету та Центр «Історія жінок філософів та вчених» університету Падерборн (Німечина).

З вітальним словом до учасниць та учасників конференції звернулася президент Падерборнського університету, професор Біргітт Ріграф. З боку української сторони з вітальним словом виступив проректор з наукової роботи Харківського національного університету професор Валерій М’ясоєдов.

Наступним доповідачем стала Ельке Фернер, колишній держсекретар парламенту, президент ООН-Жінки Німеччини (Herzlich Willkommen).

Директорка програми «Історія жінок філософів та вчених» привітала учасників конференції Професорка Рут Хагенгрубер і розповіла про виникнення ідеї проведення даної конференції як платформи для обміну думками про життєві траєкторії жінок-вчених під час війні та їх перспективи.

Професорка Катерина Карпенко привітала учасників і учасниць конференції та висловила свою вдячність за те, що вони приєдналися до цієї важливої для кожного з присутніх події.

З доповідями на конференції виступили як науковці, що зараз перебувають у різних містах України, у тому числі в Харкові, так і науковці, що тимчасово перебувають в Німеччині. Важливою темою обговорення стало становище жінок-дослідниць у суспільно-гуманітарних науках, де частка жінок перевищує 60%. (проф. Олена Стрельникова). Професор Володимир Абашнік розглянув в історичному контексті проблему «Жінки-вчені в умовах війни». Соціальний зріз теми конференції висвітлені в доповідях Олени Зайцевої та Наталії Куфтеріної. Темою обговорення стали екзистенційні виміри війни та миру в контексті самореалізації жінки (проф. Ірина Утюж, Запоріжжя). Екологія і війна розглядалися у доповідях професорок Тетяни Перги та Нелі Філяніної. Екофемінізм та етику турботи аналізувала професорка Катерина Карпенко.

Активну участь у підготовці та проведенні конференції взяли всі викладачі кафедри філософії, незалежно від місця їх перебування в умовах війни. Доцент Олег Марущенко та ст. викладач Володимир Дейнека виступи на круглому столі під час обговорення результатів конференції та підготовки її резолюції.