Успіхи академічної мобільності ХНМУ

ННІ ПІГ
02.07.2024

Попри повномасштабне російське вторгнення в Україну у лютому 2022 року, знищення інфраструктури міста Харкова, відтоку кадрів та студентів, скорочення фінансування, Харківський національний медичний університет робить усе можливе для забезпечення безперервності навчального процесу як для вітчизняних, так і для іноземних здобувачів освіти. Загальна криза в Україні водночас дала змогу ХНМУ реалізувати програми міжнародної академічної мобільності.

Ще у вересні 2022 р. було підписано договори про співпрацю між ХНМУ та двома університетами Грузії: Грузинським національним університетом SEU та університетом New Vision (приватний університет м. Тбілісі), згідно з якими за результатами конкурсного відбору на річне очне навчання до університету SEU було зараховано 306 іноземних студентів Навчально-наукового інституту з підготовки іноземних громадян ХНМУ за спеціальністю «Медицина», а до університету New Vision – 121 студент за спеціальністю «Медицина» та 260 здобувачів освіти за спеціальністю «Стоматологія».

У травні 2024 р. закінчився вже другий рік навчання наших іноземних студентів у партнерських університетах Грузії, де студенти отримали можливість очно відвідувати практичні заняття та лекції в університетських клініках м. Тбілісі та опановувати необхідні для майбутніх лікарів навички під керівництвом визнаних іноземних фахівців. Водночас, згідно з двостороннім договором між університетами, частину лекційних занять для них дистанційно проводили англомовні викладачі ХНМУ.

Така масштабна програма академічної співпраці з грузинськими університетами надала Харківському національному медичному університету безпрецедентну можливість не тільки зберегти суттєву частину контингенту іноземних здобувачів освіти ХНМУ упродовж 2-х років війни, а й забезпечувати високу якість навчання для них – це було доведено результатами випускної атестації у червні 2024 р. Попри те, що два останні роки навчання іноземні випускники ХНМУ–2024 р. проходили у Грузії, вони успішно склали ІІ етап ЄДКІ – іспити КРОК 2 та ОСКІ у ХНМУ.

Ми бажаємо нашим іноземним випускникам подальших успіхів та сподіваємось почути їх історії у майбутньому!