Стипендії Гідності для студентів ХНМУ

Першого жовтня 2024 р. в Харківському національному медичному університеті відзначили День захисників і захисниць України та День українського козацтва. Так, було проведено міжнародний захід у гібридному форматі, присвячений врученню сертифікатів Литовсько-Української стипендії Гідності для майбутнього української медицини 11 здобувачам освіти медичного вишу, які втратили батьків-військовослужбовців у ході війни з рф. Ініціатором створення цієї стипендії став виконавчий директор Литовського фонду IPOKRaTES, голова Центру загальної педіатрії, клініки дитячих захворювань медичного факультету Вільнюського університету професор Aрунас Валіуліс.

Захід відкрила проректорка з науково-педагогічної роботи Ірина Лещина: «Діяльність університету, життя Харкова та наша з вами незламність стоїть на міцних плечах наших захисників та захисниць. Проте ми не самотні в нашій боротьбі, адже наші міжнародні партнери підтримують Україну, Харків і наш університет, це робить нас ще сильнішими». Пані Ірина висловила щирі слова подяки всім литовським колегам за їх незламну підтримку України, наших здобувачів освіти та плідну співпрацю з нашим університетом.

Професорка кафедри педіатрії № 3 та неонатології Ольга Бєлоусова підтримала теплими словами отримувачів стипендії та розповіла про зворушливу виставку в литовському парламенті, що відбулася минулого тижня, – історії українських дітей, чиї життя обірвала російська агресія. До створення цієї експозиції у Вільнюсі долучилися професор Aрунас Валіуліс та українська Платформа пам’яті Меморіал за підтримки українських і литовських науковців та політиків.

Запрошений гість заходу заступник голови правління Ради Старійшин Харківщини та співавтор міжнародного проєкту «Абетка. Світ без війни» Микола Товстяк презентував аудиторії англомовний ролик, у якому діти України звертаються до всіх інших країн та просять почути та побачити, що відбувається зараз із ними. Пан Микола подарував отримувачам стипендії свою авторську книгу “The ABC of My Country Ukraine” з особистим підписом, а також попросив передати один примірник видання до Вільнюського університету.

Начальниця відділу міжнародних зв’язків та грантової роботи Оксана Васильєва висловила подяку всім учасникам заходу та зазначила, що підтримати харківських отримувачів стипендії Гідності приїхали представники Збройних сил України, та надала слово начальнику медичного пункту, капітану медичної служби, асистенту кафедри професійних хвороб Дмитру Молотягіну. «Сьогодні мої побратими-військові – це наш меч, а лікарі – це наш щит, вони всі разом захисники і захисниці наших життів. Я вдячний своїм учителям, що знайшов свою місію в житті. Щиро вітаю своїх наставників із сьогоднішнім святом. Слава нашим захисникам, слава Україні!», – висловив напутні слова студентам вишу пан Дмитро. Від Студентського самоврядування з презентацією про громадську та волонтерську діяльність студентства ХНМУ під час війни виступила Марія Черкашина.

Наприкінці заходу професор Aрунас запевнив, що підтримка українських здобувачів освіти Литовським фондом IPOKRaTES та співпраця Вільнюського університету з Харківським національним медичним університетом продовжуватиметься і надалі.

Шана і глибока подяка усім Героям України за можливість жити та працювати у вільній країні, а також міжнародним партнерам за їх підтримку!