Проєкт «Єднання Університетів»: результати та перспективні напрямки розвитку

17 серпня у гібридному форматі на базі Міністерства охорони здоров’я України відбулася зустріч щодо презентації Україно-Британського проєкту «Єднання Університетів» за участі медичних закладів освіти.

У заході взяли участь ректор ХНМУ Валерій Капустник та проректорка з науково-педагогічної роботи Ірина Лещина.

У ході зустрічі було презентовано програму твіннінгу українських та британських університетів, яку започаткувала компанія Cormack Consultancy Group, давній та надійний партнер ХНМУ, за участі Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту й Міністерства освіти та науки України.

Під час презентації було розкрито суть ініціативи, яка полягає у поєднанні українського університету з університетом-побратимом у ЄС або Британії схожого профілю з метою розвитку міжнародного співробітництва та підтримки ЗВО України в часи воєнної агресії російської федерації. На разі сформовано понад 80 пар між британськими та українськими університетами. Таке єднання допомагає українському університету здобути надійного партнера для реалізації спільних освітніх та наукових проєктів та заходів, задля створення додаткових можливостей та підтримки як студентства, так і академічної спільноти обох закладів. Адже саме формат інституціональної взаємодії дає можливість краще зрозуміти потреби та виклики, які стоять перед конкретним українським ЗВО і створює умови для надання ефективної адресної підтримки та допомоги.

Так, Харківський національний медичний університет є безпосереднім учасником такого єднання між нашим вишем та Школою клінічної медицини Кембриджського університету. Проректорка з науково-педагогічної роботи Ірина Лещина представила до уваги учасників напрацьований досвід між медичним вишем і нашим партнером. Наразі 20 студентів-медиків ХНМУ проходять клінічне стажування на базі Школи клінічної медицини в Британії. Окрім академічної мобільності, наші партнерські взаємовідносини охоплюють такі напрямки, як організацію доступу до баз даних та онлайн-курсів, доступ до наукових бібліотек та репозитаріїв, наукову співпраця, подальший розвиток, з урахуванням досвіду ЗВО партнера, системи забезпечення якості освіти, використання медичної симуляції в підготовці медичних фахівців тощо. Не стоїть осторонь і студентство. Студентське самоврядування є активними учасниками цього проєкту щодо реалізації освітніх, наукових, культурних та інформаційних заходів серед студентства двох університетів.

Крім того, на зустрічі були окреслені подальші перспективні напрямки міжнародної підтримки та розвитку української освіти, зокрема, щодо напрацювання досвіду створення спільних освітніх програм з міжнародними ЗВО партнерами, створення високотехнологічних наукових парків, міжнародних освітніх та наукових кампусів та виховання освітніх лідерів нового покоління.

Варто зазначити, що єднання між українськими університетами та міжнародними колегами створює безмежний партнерський простір, поглиблює інтернаціоналізацію вітчизняних ЗВО та пом’якшує кризові явища у сфері освіти України.