Представники ХНМУ взяли участь у конгресі USERN

Події
12.11.2021

6–13 листопада в м. Стамбул (Туреччина) проходив VI щорічний міжнародний Конгрес USERN та Фестиваль нагородження премій USERN під назвою «Слон у темряві». Програма Конгресу надає унікальну можливість для молодих учених представити свій досвід у вигляді виступів USERN Junior або стендових презентацій, а також ознайомитися з лекціями провідних учених, що входять до 1 % найбільш цитованих авторів світу.

Кожен день Конгресу модерувала одна з країн, які були організаторами Конгресів USERN у попередні роки. 9 листопада цього року модератором став Харківський національний медичний університет. Тема дня – «Науки про навколишнє середовище: Збережемо природу».

З вітальним словом від нашого вишу виступила проректорка з науково-педагогічної роботи Ірина Лещина. Вона презентувала ХНМУ на Конгресі як модератор, а також як один з офісів USERN у світі. Протягом програми доповідачі ставили важливі питання щодо збереження природніх ресурсів, вирішення проблем глобального потепління, регуляції правових норм у галузі розвитку космічного туризму та освоєння космосу, демографічні проблеми, питання щодо кількості та якості продуктових ресурсів тощо.

Також у рамках конгресу Харківський національний медичний університет був представлений делегацією учасників за різними напрямками досліджень.

Так, професорка кафедри стоматології дитячого віку та імплантології Людмила Кривенко відкрила стоматологічний напрямок конференції, асистенти Ксенія Лепіліна та Оксана Тіщенко також представили результати досліджень, які виконуються на кафедрі. Доповіді були присвячені актуальному та соціально значущому питанню у стоматології, а саме взаємозв’язку паління та альтернативних методів паління зі змінами стоматологічного статусу пацієнтів молодого віку. Дані дослідження є частиною науково-дослідної роботи, яка виконується на кафедрі та активно представлена у міжнародних публікаціях.

Директор НДІ експериментальної та клінічної медицини Антон Ткаченко представив доповідь в галузі нанотоксикології. Професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Дмитро Бутов висвітлив глобальні питання лікування ко-інфекції туберкульозу і ВІЛ-інфекції.

У результаті участі у Конгресі були презентовані одні з передових науково-практичних розробок нашого університету, підтримані МОЗ Україні, були налагоджені міжнародні зв’язки, які привели до розроблення інноваційних напрямків дослідження.

Також 10 листопада до Всесвітнього дня науки ХНМУ за підтримки USERN було організовано захід SCIENCE SLAM для аспірантів. Science Slam (Науковий слем) – це новий формат змагання молодих учених, покликаний спростити розуміння серйозних наукових результатів широкою публікою. Молоді вчені розповідали про головні наукові ідеї сучасності та власні наукові дослідження в неформальній обстановці. Учасники повинні були доступно та цікаво розповісти непідготовленій аудиторії свої наукові здобутки. Кожен слемер мав 10 хвилин, щоб дотепно, доступно і цікаво донести свою ідею, а публіка визначала кращого голосуванням. Усі присутні змогли поринути у науковість, креативність та гумор від учасників!

Ще одним заходом у рамках Конгресу став Міжнародний фестиваль дитячих малюнків, який щорічно організовується в стінах університету.