Представниця ХНМУ пройшла європейські курси

Кафедри
17.06.2024

На початку червня у м. Ужгород вперше в Україні відбувся навчальний курс «Леонардо. Рівень 1» Європейської Академії викладачів сімейної медицини EURACT.

Даний курс проведено в рамках програми безперервного розвитку освіти тренерів загальної практики у Європі. Організаторами навчання виступили Європейська Академія викладачів сімейної медицини, Ужгородський національний університет, Клініка «InterFamily», Українська асоціація сімейної медицини.

Проведення навчального курсу «Леонардо. Рівень 1» в Україні було заплановано Українською асоціацією сімейної медицини ще у 2020 році, але тоді на заваді стала пандемія COVID-19. Вдруге планам не судилося здійснитися у травні 2022 року через повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, адже навчальний курс мав відбутися у Києві. Третя спроба, на щастя, стала успішною, і в Ужгороді тренери Європейської Академії викладачів сімейної медицини (EURACT) з Естонії, Чехії, Швейцарії поділилися досвідом викладацької роботи з українськими колегами з різних закладів вищої освіти України. Від Харківського національного медичного університету у тренінгу взяла участь асистентка кафедри загальної практики – сімейної медицини та внутрішніх хвороб Світлана Іванченко.

Триденна насичена програма тренінгу включала питання методів викладання та зворотного зв’язку, базової освіти та теорії оцінювання, викладання через рольові ігри, стилів навчання та особистих навчальних планів. Навчання відбувалося в інтерактивній формі здебільшого у малих групах з викладачами сімейної медицини з європейських країн та дозволила реально оцінити свої сили, зрозуміти переваги й недоліки вітчизняної системи освіти, а також намітити шляхи подальшого зростання.

Учасники отримали багато нових знань, оволоділи сучасними методиками викладання та навчання, поділились досвідом. Набуті знання та практичні навички будуть впроваджені у роботу колективу кафедри та використані під час викладання дисципліни «Загальна практика – сімейна медицина».