Підсумки вступної кампанії 2024

Вітаємо першокурсників з приєднанням до дружньої родини студентів Харківського національного медичного університету!

Попри продовження воєнного стану в Україні, до Приймальної комісії ХНМУ надійшло більше ніж 2350 заяв, що майже на 4% більше, ніж в 2023 р.

У 2024 р. до Харківського національного медичного університету на місця державного замовлення зараховано 336 вступників. На основі повної загальної середньої освіти на місця державного замовлення, на ОС магістра, спеціальність «Медицина» вступило 217 вступників, на спеціальність «Педіатрія» – 6 вступників, «Стоматологія» – 5 вступників.

На місця навчання за кошти державного бюджету на спеціальності ступеня освіти бакалавр «Технології медичної діагностики та лікування» зараховано 5 вступників. Цього року особливим попитом користувалася спеціальність «Терапія та реабілітація», на яку було зараховано 45 вступників на ОС бакалавра на основі 11 класів та 50 вступників (з них 1 було переведено з контракту на бюджет) на ОС магістра на основі диплома бакалавра.

Серед першокурсників за освітнім ступенем «Магістр» на основі повної загальної середньої освіти зараховано 427 осіб, з них 199 на місця навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб. При цьому найбільше (145 студентів) було зараховано на спеціальність «Стоматологія» на місця навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб.

До ХНМУ активно подавали документи випускники медичних коледжів, які мали змогу продовжити навчання за спеціальностями «Медсестринство» та «Технології медичної діагностики та лікування» за ступенем освіти бакалавр, на які зараховано 54 студента. Більшою мірою вступники, які вже мають освіту ОС молодшого спеціаліста або ОПС фахового молодшого бакалавра, обирають заочну форму здобуття освіти, що дозволяє їм без відриву від основного місця роботи підвищувати професійну кваліфікацію. Також випускники медичних коледжів цього року мали змогу вступити до університету зі скороченим терміном навчання для здобуття ОС «Магістр» за спеціальностями «Медицина» та «Стоматологія». На ці спеціальності був зарахований 41 студент.

У 2024 році вперше відбувся набір на навчання за новою освітньою програмою «Клінічна психологія», спеціальність «Психологія», на яку було зараховано 26 студентів для здобуття ОС бакалавра на основі 11 класів та 21 студент для здобуття ОС магістра на основі ОС бакалавра, ОС магістра (ОКР спеціаліста). Також цього року вперше відкрилась нова освітня програма «Протезування-ортезування», спеціальність «Технології медичної діагностики та лікування» для здобуття ОС магістра. На цю програму всього було зараховано 13 вступників, з них 8 вступників на місця навчання за кошти державного бюджету. Це найбільший показник серед всіх закладів вищої освіти України, які приймають на навчання на вищезазначену освітню програму.

За освітнім ступенем «Магістр» на основі базової та повної вищої освіти за спеціальностями «Медсестринство», «Технології медичної діагностики та лікування», «Публічне управління та адміністрування», «Освітні, педагогічні науки» та «Терапія та реабілітація» вступив 171 студент, з них 50 – на місця навчання за кошти державного бюджету на спеціальність «Терапія та реабілітація».

Цьогоріч, як і в попередньому році, вступники на основі дипломів коледжу, ОС бакалавра, ОС магістра або ОКР спеціаліста, активно вступали за ваучерами, які надавалися Центрами зайнятості. До ХНМУ за ваучерами всього вступило 24 особи, з них 10 – на ОС «Магістр» (на спеціальності «Медсестринство» – 5, «Психологія» – 4, «Технології медичної діагностики та лікування, спеціалізація 224.01 «Протезування-ортезування» – 1) та 14 осіб вступило за ваучером на ОС бакалавра на спеціальність «Медсестринство».

Уперше цього року, першокурсники, які вступали на основі повної загальної середньої освіти та на основі диплому коледжу, мають результати НМТ з будь-яких двох предметів з оцінками від 150 балів можуть отримати грант І рівня, а з оцінками з двох предметів від 170 балів – грант ІІ рівня, який покриватиме частину вартості навчання на освітній програмі.

Незважаючи на воєнний стан, запроваджений у країні, вступна кампанія–2024 в ХНМУ проходила злагоджено та ефективно. Для створення безпечних умов для всіх учасників вступу роботу Приймальної комісії університету було максимально цифровізовано: вступники мали змогу дистанційно подавати заяви, складати вступні випробування та виконувати вимоги до зарахування. У Приймальній комісії ХНМУ працював консультаційний центр для надання допомоги вступникам щодо створення електронних кабінетів, подання електронних заяв та підтвердження місця навчання.

У цілому до університету цього року зараховано 779 вступників. Це на 44 студента більше порівняно з минулим роком.

Вітаємо всіх першокурсників та бажаємо їм успіхів і наснаги в навчанні!

 За матеріалами Приймальної комісії