ХНМУ – учасник пілотного проєкту

Події
08.02.2022

8 лютого ректор медичного вишу зустрівся з радницею Міністра внутрішніх справ України, головою ГО «Соціальний діалог», експерткою Українського інституту майбутнього Анною Міщенко.

Пані Анна як радниця Міністра з питань залежності проінформувала про проєкт створення Медико-соціального Кризового Центру.

«Це великий проєкт, який охопить школи в Харківській області. Проєкт про дітей і дорослих, про залежності та психічне здоров’я. У березні ми плануємо проведення першого Форуму, де будуть задіяні Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти та науки України і всі ті, хто може допомогти нам у впровадженні нашого проєкту в життя. Ми також хочемо об’єднати зусилля всіх Міністерств на базі Харківського пілоту, щоб продемонструвати, як можна вирішувати проблеми дітей та їх родин, а через півроку реалізувати проєкт у межах всієї країни», – зазначила пані Анна.

До реалізації пілотного проєкту долучився Харківський національний медичний університет та Харківська обласна дитяча клінічна лікарня № 1 в особі генеральної директорки Оксани Піонтковської.

Валерій Капустник подякував за залучення медичного університету до вкрай актуального проєкту, адже виш має кваліфікованих фахівців, які готові взяти участь у реалізації даного заходу.

Першим кроком у роботі «Кризового Центру» стала розробка профілактичних тренінгів для вчителів та співробітників ювенальної поліції. У розробці тренінгів взяли участь співробітники кафедри психіатрії, наркології та медичної психології – професорка Ганна Кожина та доцентка Катерина Зеленська. Крім того, було вирішено залучити до проєкту студентів-волонтерів медичного вишу, які мають великий досвід у допомозі нужденним.

Наступним кроком передбачається залучення до координаційної ради всіх дотичних до дитини спеціалістів задля напрацювання алгоритму реагування служб виконавчої влади у випадках вживання дитиною наркотичних речовин.