День української писемності та мови

Події
25.10.2024

27 жовтня в Україні відзначається День української писемності та мови. Державне свято було започатковано у 1997 р. Указом Президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». Свято приурочене до пам’яті про Нестора літописця, і з минулого року ми святкуємо його не 9 листопада, а саме 27 жовтня.

Напередодні Дня української писемності та мови, 25 жовтня, відбувся Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, до якого мали змогу долучитися усі бажаючі. Головна мета проєкту – єднання довкола української мови.

Особливо важливим свято стає під час військового вторгнення росії в Україну, від якого вже третій рік потерпає наш народ. Ми знаємо, як упродовж багатьох століть мову забороняли та намагались викорінити (у більшості випадків ті ж московити), а над носіями вчиняли геноцид. На жаль, зараз історія повторюється, тож особливо важливо берегти та прославляти рідну мову.