Робота місії MSF «Лікарі без кордонів» триває

Міжнародна місія MSF «Лікарі без кордонів», яка 2 квітня розпочала роботу в Харкові, продовжила свою діяльність. Керівництвом Харківського національного медичного університету була поставлена задача організувати у співпраці з Департаментом охорони здоров’я Харківської військово-цивільної адміністрації мобільну групу викладачів та здобувачів освіти, які володіють англійською мовою задля допомоги місіонерам. Головна мета місії «Лікарів без кордонів» ‒ це бути там, де потрібна допомога, та надавати її без упереджень.

Керівництво медичного вишу постійно опікується роботою даної місії. Доцент кафедри внутрішньої медицини № 3 та ендокринології Володимир Федоров і доцент кафедри громадського здоров’я та управління організацією охорони здоров’я Інна Черненко координували організаційну роботу місії, її супровід та допомагали проводити консультативну роботу серед мешканців міста, які тимчасово перебувають на станціях Салтівської лінії метрополітену.

Здобувачі освіти ХНМУ – Анна Гарбуз, Кирило Закревський, Григорій Нікітін, Сергій Алхімов (І медичний факультет) та Едуард Онишко (ІV медичний факультет) – брали активну участь у роботі місії, здійснювали переклад, проводили вимірювання температури, артеріального тиску, рівня оксигенації та заповнювали медичну документацію. До складу місії MSF, яка працювала протягом першого тижня, входило 4 медичні  працівники та 1 логістик. Це громадяни Франції, США та Судану. За тиждень відбулась ротація, при цьому залишився керівник групи із Судану, а інших змінили представники Канади, Нової Зеландії та Франції.

На станціях метро «Академіка Павлова», «Академіка Барабашова», «Київська», «Пушкінська», «Студентська» та «Героїв праці» були розгорнуті мобільні медичні центри. Усі бажаючі могли звернутись за консультацією. На кожного пацієнта заводилася реєстраційна форма, де були вказані температура тіла, артеріальний тиск, рівень оксигенації, а також, за показаннями, рівень цукру в крові. Після цього лікарі MSF спільно з нашими медиками оглядали хворих та призначали необхідні препарати, які вони привезли як гуманітарну допомогу. Відповідно до цього робилися записи в медичній формі. Через 3–4 дні, коли лікарі знов поверталися на ті станції, де вони були раніше, відзначалася динаміка спостережень та за  необхідністю – корекція терапії.

Здобувачі освіти ХНМУ, що увійшли до складу місії, починали свою роботу о 9–10-й годині ранку щодня: Вони сортували ліки і надсилали їх у лікарні та на станції, координуючи свої дії з волонтерами з інших міст. Також студенти працювали як перекладачі для наших іноземних колег на зустрічах та відеоконференціях.

У співпраці з лікарями та службами станцій метро постійно надавалися необхідні ліки, засоби гігієни та технічні засоби для забезпечення більш комфортних умов: фільтри для води, мікрохвильові печі тощо. Крім цього, деякі станції метрополітену волонтери забезпечили спеціалістами, що надають психологічну допомогу населенню, до яких можна звернутися за консультацією та отримати поради щодо збереження психічного здоров’я в умовах війни.

Особливу увагу місіонери приділяють безпеці. Окрім інструктажу щодо поведінки під час обстрілів, вони  обмежують переміщення по місту під час повітряних тривог, забезпечують себе та інших волонтерів бронежилетами та касками.

Паралельно були проведені відеоконференції з Чугуївською ЦРЛ, куди волонтери «Лікарів без кордонів» нещодавно завезли новий та сучасний апарат зовнішньої фіксації. Завдяки ефективному телемосту зі спеціалістами з Парижу та перекладацькій праці наших волонтерів лікарі-травматологи лікарні ознайомилися з роботою нового апарата та обмінялися досвідом з паризькими колегами.

Наразі частина волонтерів з французького підрозділу «Лікарі без кордонів» виїхала з Харкова до свого штабу в Полтаві. У нашому місті місію продовжують волонтери Харківського національного медичного університету. Так, викладачі Володимир Федоров та Інна Черненко і здобувач освіти Сергій Алхімов здійснюють лікувально-консультативну роботу на станціях метрополітену.

Здобувачі освіти Анна Гарбуз, Кирило Закревський та Григорій Нікітін працюють над своєчасною доставкою ліків до станцій метро Салтівської лінії та координують дії з адаптації медичних співробітників до роботи в умовах військового часу.

Найближчим часом очікується повернення місіонерів цієї групи до Харкова для продовження своєї діяльності. Робота місії MSF «Лікарі без кордонів» триває.