21 вересня - Міжнародний день миру

Кафедри
21.09.2022

Історії ж бо пишуть на столі,
Ми ж пишемо кров’ю на своїй землі.
Ліна Костенко

24 лютого… Цей день змінив життя багатомільйонного народу України. Мирна нація стала на захист своєї країни. Захисники і захисниці успішно відбивають ворожі атаки на полі бою, медичні і фармацевтичні працівники рятують життя українців і на фронті, і в тилу, а освітяни зберігають та адаптують освітній процес у нелегких умовах воєнного стану, долучаються до тематичних заходів, пропагуючи МИР у своїх закладах освіти. Адже нині Україна має першочергову ціль – мир в країні.

Тому з метою формування глибокого розуміння питань, пов’язаних із миром, розширення знань здобувачів вищої освіти про важливість миру на землі, виховання у майбутніх лікарів гуманізму, патріотизму, поваги до людей різних національностей, на кафедрі української мови основ психології та педагогіки було проведено низку виховних заходів під гаслом «Покінчи з расизмом. Будуй мир», оскільки це є девізом цьогорічного Міжнародного дня миру 2022 під егідою ООН:

  • написання есе на тему: «Кольори миру»;
  • челендж під хештегом #peaceday;
  • творчий конкурс «Птахи миру».

Війна змінила людські цінності до найпростіших, але таких важливих речей: бути поруч з рідними та дякувати за кожен сонячний день. З Україною в серці. Миру Україні.

Довідка
Міжнародний день миру відзначають у всьому світі з 1981 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства та вогню.

До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте, у резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня. У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.

В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «День миру» і відзначається щорічно 21 вересня – Міжнародний день миру.